Het Voerendaals MannenKoor werd opgericht op 28 december 1982.

Na een aarzelende start met 14 leden maakte het koor in 5 jaar een aardige progressie.

De dirigent Josef Steijns, samen met Twan Handels initiatiefnemer en medeoprichter nam na die 5 jaar afscheid.  Onder Ando Gouders werd veel vooruitgang geboekt.

Het ledental steeg naar 42. Het repertoire omvat werken uit alle delen van Europa: Nederlands, Frans, Engels, Duits, Italiaans, barbershop, musical maar vooral ook Oost-Europese volksliedjes en gezangen uit de orthodoxie werden en worden nog steeds ingestudeerd.

In 1992 nam Hay Fleuren het stokje over en groeide het koor tot 53 zingende leden.

Op 28 december 2002 bestond het koor 20 jaar. Dit hebben we gevierd met een galaconcert met medewerking van 2 uit Voerendaal afkomstige sopranen: Maria van Dongen en Sonja van Voorst en het strijkorkest Sinfonietta uit Geleen, een avond om nooit te vergeten!

In september 2003 maakte ons koor een geslaagde concertreis naar Modau (Hessen, vereniging Frohsinn 03) in het kader van ons 4e lustrum en hun 100-jarig bestaan. Wij traden daar met succes een drietal keren op.

In 2007 vierden we het 25-jarig bestaan met een speciale korenavond (met Frohsinn en de koren van voormalige dirigenten), een gala-avond met optreden van Pascal Pittie en Daphne Ramakers, een jubileumdag met receptie en feestavond, en ten slotte een concertreis naar Bosen am Bostalsee (Saarland).

Medio 2009 namen we afscheid van dirigent Fleuren, die tijdens onze korenavond 2010 vanwege zijn verdiensten gehuldigd werd als ere-dirigent.

De nieuwe dirigent Jan Gouders is een nieuwe weg ingeslagen met het repertoire, maar vooral met de invulling van de jaarlijkse concertavond: in 2010 kwam Vocal Harmony als aanvulling; in 2011 was de vernieuwing ingevuld met VMK, Canta di Gioia, sopranen Pouwels en blazersensemble Feniks, volgens velen een onuitwisbare avond. In 2012 verzorgden naast Canta di Gioa ook sopranen Mariechelle en Vivian, en St. Barbara Blazersensemble de concertavond; in 2013 waren Saxofoon Quartett Eurode, sopraan Maaike en Vocal Harmony de gasten; in 2014 waren accordeonist Kyle, sopranen Peggy en Joyce plus Hoornensemble Limburg uitgenodigd

Najaar 2011 werd een succesvolle 3-daagse concertreis ondernomen naar Bad Neuenahr (Rheinland-Pfalz), en waren we te gast bij mannenkoor Bachem.

In 2012 reisde het VMK-gezelschap naar Bad Breisig a/d/ Rijn en via de eifel naar Recht/St. Vith (BelgiŽ). Aldaar werd het 'Stiftungsfest' opgeluisterd van het Rechter Mšnnerquartett.

In 2013 werd het 6e lustrum gevierd met een mis en een gezamenlijke brunch. Als feestelijke afsluiting was de concertreis naar West Vlaanderen o.a. Nieuwpoort en Gent.

In 2014 werd een dagtrip naar Trier gemaakt, maar een concert was helaas niet meer mogelijk.

In 2016 startte de samenwerking met Mannenkoor David Spekholzerheide ; gezamenlijke repetities in Voerendaal en Kerkrade waren een aparte ervaring ; in okt werd de eerste uitvoering gegeven van het concert Verdi & Co . Een uitverkochte zaal was getuige van een memorabel concert met opera- en operette-melodiŽn ; naast het 70-tal zangers waren Pascal Pittie, Daphne Ramakers en Ber Schellings de uitstekende solisten. Het concert wordt aanvang 2018 nogmaals uitgevoerd in het vernieuwde Wijngrachttheater in Kerkrade.

In 2017 is voorts een project gestart met het Breuker Mannenkoor: na diverse gezamenlijke repetities hebben wij met hen een specifiek repertoire gebracht op concertavonden in Hoensbroek en Voerendaal, een en ander olv de eigen dirigent.

In 2018 hopen wij het 7e lustrum te vieren met diverse activiteiten.

Zoals bijna elk koor verlenen ook wij onze medewerking aan missen, adventsconcerten en korenavonden in- en buiten onze gemeente, wij zien hierin een duidelijke taak naar de gemeenschap waaruit wij voortkomen, graag werken wij ook met de andere plaatselijke verenigingen samen, in de vorm van concerten met andere koren, fanfares of harmonieŽn of anderszins b.v. met de schutterij.

Het repertoire is veel breder geworden: de stukken met piano - begeleiding van onze vaste pianist Jo Smeets- horen daarbij.

Het aantal zingende leden loopt helaas gestaag terug (momenteel 28) en de gemiddelde leeftijd neemt onverbiddelijk toe. Primair is dan ook de doelstelling de kwaliteit en de kameraadschap van de koorleden te handhaven.

Zoals bijna elk koor verlenen ook wij onze medewerking aan missen, adventsconcerten en korenavonden in- en buiten onze gemeente, wij zien hierin een duidelijke taak naar de gemeenschap waaruit wij voortkomen, graag werken wij ook met de andere plaatselijke verenigingen samen, in de vorm van concerten met andere koren, fanfares of harmonieŽn of anderszins b.v. met de schutterij.

w.g. L.M. Danť

HOME